06.07.2021

Prednosti kupovine nekretnine na otoku Krku

Prednosti kupovine nekretnine na otoku Krku

Stalan rast popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije uzrokuje i neprekinuti rast kupoprodaje nekretnina posebice u najatraktivnijem dijelu Hrvatske, na Jadranu. 

Kako domaći, tako i inozemni investitori sve više ulažu u nekretnine uz obalu. Neki kupuju ili grade apartmane i kuće za odmor i vlastitu upotrebu, a neki pak svoju ušteđevinu ulažu u gradnju nekretnina koje planiraju prodati po što višoj cijeni i tako ostvariti dodatnu zaradu. 

Na jadranskoj obali, jedno od najpopularnijih odredišta za kupnju i prodaju nekretnina predstavlja otok Krk koji već godinama bilježi stalan rast broja turista kao i porast nekretnina za prodaju. Otok Krk svojim prirodnim ljepotama i bogatom turističkom ponudom prednjači pred mnogim drugim otocima te predstavlja jedno od najrazvijenijih otočnih područja u Hrvatskoj. 

Samom razvoju otoka Krka najviše je pridonijela njegova blizina kopnu te izgradnja Krčkog mosta 1980. godine kojim je povezan sa zračnom lukom u Omišlju i ostatkom kontinentalne Hrvatske. Stoga, je idealan i za kraća, vikend putovanja te ga osim gostiju iz Hrvatske najčešće posjećuju i turisti iz obližnjih zemalja, Slovenije i Austrije. 

U nastavku slijede razlozi zašto bi vi kao osoba koja je u potrazi za nekretninom na Jadranu, bilo zbog privatnih ili poslovnih razloga trebali razmotriti otok Krk kao idealnu destinaciju za kupovinu vaše željene nekretnine. 


Općenito o otoku Krku, geografija, klima i vegetacija, naseljenost te ponuda turističkih sadržaja 

Otok Krk nalazi se na području sjevernog Jadrana, u centralnom dijelu Kvarnerskog Zaljeva te predstavlja drugi po veličini (površine je 405,78 km2) hrvatski otok nakon otoka Cresa. Administrativno pripada Primorsko-goranskoj županiji te je podijeljen na 6 općina (Baška, Dobrinj, Malinska, Omišalj, Punat i Vrbnik) i grad Krk. Krk je hrvatski otok s najviše naseljenih mjesta, ukupno 68, a ima i desetak zaseoka. Po broju stanovnika, najmnogoljudnija središta otoka su grad Krk, Omišalj (u koji spada i naselje Njivice) te Malinska. 

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, otok Krk broji 19 286 stanovnika te broj stanovnika kontinuirano raste što pokazuje i porast stanovništva od 8% u odnosu na popis stanovništva iz 2001. godine. Od davnina je poznat pod nazivom „zlatni otok“ i to iz brojnih razloga. Blage klima, reljefne osobitosti i bujna vegetacija potaknuli su naseljavanje stanovništva te je otok Krk postao jedan od najnaseljenijih otoka na Jadranu. Tisućljetna naseljenost pogodovala je stvaranju raznolikosti te bogatstva društvene i kulturne baštine. 

Klima otoka Krka je mediteranska s uglavnom vrućim i sunčanim ljetima, blagim i vjetrovitim zimama, toplim i pomalo kišnim jesenima te ugodnim proljećima. Blaga klima zajedno s krškim i ravničarskim reljefnim obilježjima pogodovala je razvoju bujne vegetacije pa se tako na otoku Krku može pronaći više od 1400 različitih biljnih vrsta, guste šume te tradicionalne mediteranske kulture kao što su vinova loza, povrće i masline. Ljeti je prosječna temperatura zraka 26 °C, dok je prosječna temperatura mora u istom razdoblju 24 °C. 

Sezona kupanja na Krku traje od svibnja do rujna kojoj najviše i pridonosi čak 2500 sunčanih sati godišnje. Ta osobitost ga svrstava među najsunčanija područja ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. 

Krk je jedan od hrvatskih otoka koji osim prirodnih ljepota nudi i raznoliku i bogatu ponudu turističkih sadržaja. Široka lepeza atrakcija na otoku Krku zadovoljava svakog posjetitelja pa se tako nude sadržaji vezani uz povijest i kulturno povijesnu baštinu, sportski sadržaji, kulturno zabavna ponuda, welness paketi te ponuda hotela za poslovne ljude. 

Što se tiče povijesne i kulturne baštine ključno je spomenuti da prva gradska naselja na otoku Krku datiraju još iz 6. stoljeća prije Krista. Mogu se pronaći dobro očuvani ostaci rimske i starokršćanske arhitekture iz vremena ranog srednjeg vijeka. U 7. stoljeću bilježi se dolazak Hrvata na današnje područje Republike Hrvatske te su na otoku Krku pronađeni najznačajniji povijesni dokazi naseljenosti; srednjovjekovne utvrde krčkih knezova Frankopana i spomenici pisani starohrvatskim pismom zvanim glagoljica (Bašćanska ploča, Krčki natpis i Jurandvorski fragment) iz 11. stoljeća. 

Od kulturno zabavne ponude važno je istaknuti pučke svečanosti, ribarske noći, koncerte klasične i zabavne glazbe, nastupe folklornih skupina tijekom turističke sezone te razne izložbe i kazališne predstave. Na otoku Krku popularni su i izleti koji se često organiziraju koristeći izletničke brodove i polupodmornice. 


Zašto kupiti nekretninu upravo na otoku Krku 

Prethodno opisane karakteristike otoka Krka uzrokovale su veliki interes kako hrvatskih tako i inozemnih investitora za gradnju i kupovinu privatnih i poslovnih nekretnina na otoku Krku. Otok Krk ima dobru infrastrukturu i prostorno uređenje te odličnu prometnu povezanost s ostatkom Hrvatske već spomenutim Krčkim mostom. Također, dobroj prometnoj povezanosti pridonose i izgrađene lokalne prometnice koje povezuju otočna naselja. Zračna luka u Omišlju omogućuje dolazak na Krk zračnim prijevozom, a redovno prometuju i trajektne linije prema susjednim otocima Lošinju, Cresu i Rabu. Naravno, svakodnevno prometuju i autobusne linije prema ostatku Hrvatske. 

Jedinice lokalne samouprave ulažu u daljnji razvoj infrastrukture na otoku, te tako obnavljaju i proširuju trgove, ulice i nogostupe. Grade se nove te obnavljaju postojeće šetnice i kupališta, uređuju pješačke, trkačke i biciklističke staze diljem otoka, grade najmodernija pristaništa za nautički promet te na području cijelog otoka mreža crpki za vozila na električni pogon. Uz to, gradi se nova i proširuje postojeća vodovodna i kanalizacijska infrastruktura, a proširuje se i unaprjeđuje mreža za opskrbu električnom energijom. 

Osim brige za daljnji infrastrukturni razvoj, na otoku je prisutna i briga za očuvanje prirode jer lokalne jedinice prilikom donošenja prostornih planova i odluka o daljnjim investicijama brinu o ravnomjernom razvitku otoka i očuvanosti prirode. Općine u kojima se u određenom periodu najviše gradilo uvode restriktivnije uvjete gradnje kako bi investitori počeli graditi u drugim općinama za koje dotad nisu pokazivali interes. 

Otočani vode brigu i o čistoći mora pa tako čak 15 plaža ima Plavu zastavu te o adekvatnom razvrstavanju i reciklaži otpada o čemu brine komunalno poduzeće Ponikve d.o.o. Sredinom 2016. godine je kao zajednički projekt svih otočnih lokalnih samouprava izgrađeno jedanaest punionica za električne automobile raspoređenih duž čitavog otoka. 

Osim prethodno navedenih obilježja, prednost kupovine nekretnine na otoku Krku su jednostavne i brze administrativne procedure koje provodi lokalna uprava. Ukoliko kupujete nekretninu na otoku Krku, brza i efikasna lokalna administracija će vam zadati puno manje glavobolja od administracije u ostatku Hrvatske. Upravo zbog toga se možete brzo i bez velikih muka upisati kao vlasnik nekretnine te u vrlo kratkom roku ostvariti i povrat investicije ukoliko planirate iznajmljivati vaš objekt. 

Iznajmljivanje nekretnina na otoku Krku je iznimno profitabilno s obzirom da je otok Krk već dugi niz godina jedna od najpopularnijih turističkih odredišta za goste iz Hrvatske i okolnih zemalja. Na otoku Krku možete i pronaći veliku ponudu nekretnina različite vrste, različitog standarda kvalitete i širokog raspona kupovne cijene. U pravilu, na Krku ne možete naći nekretnine koje se prodaju po nižoj cijeni od prosjeka tržišta zbog atraktivnosti destinacije i činjenice da cijene nekretnina neprekinuto rastu već dvadeset godina. Stoga, morate biti spremni platiti više cijene jer na otoku nema jeftinih nekretnina. 

Više cijene nekretnina prisutne su i zbog kvalitetne gradnje i korištenog materijala, ali i zbog sveopće uređenosti okruženja u kojem se krčke nekretnine nalazi. Većina nekretnina je legalno sagrađena te ima urednu vlasničku i tehničku dokumentaciju upravo zbog transparentnosti i bolje efikasnosti institucija koje su donositelji odluka za razliku od ostatka Hrvatske. Također, otok Krk se nalazi u jednom od najrazvijenijih područja Hrvatske i u dijelu koji napreduje najvećom brzinom od ostalih regija pa i same cijene nekretnina rastu. 

I kao glavni razlog visokih cijena nekretnina na otoku Krku važno je istaknuti da nekretnine na otoku Krku skoro uvijek imaju kupca. Velika potražnja i ograničena ponuda nekretnina omogućuje prodavateljima da podignu cijene jer su sigurni da će u moru zainteresiranih naći i kupca koji će biti spreman skupo platiti svoju nekretninu iz snova. Tako možete pronaći od korištenih nekretnina srednjeg standarda pa sve do novih, luksuznih nekretnina koje su sagrađene na elitnim lokacijama. 

Prosječna nekretnina na otoku Krku je legalna, dobre kvalitete izvedbe, na dobroj lokaciji (jer na otoku Krku nema loše lokacije), tražena je i drži visoku cijenu koja polako, ali sigurno raste. Zbog toga ne čudi da se sve veći broj stranaca, potaknut niskim kamatnim stopama štednje u domicilnih bankama, odlučuje na samostalne ili grupne oblike štednje kroz akvizicije elitnih nekretnina na Krku. 

Prema službenim statistikama, na otoku Krku se svake godine povećava broj turista i njihova potrošnja, unatoč kontinuitetu rasta cijene dobara i usluge. Upravo zbog toga se nekretnine mogu staviti u turistički promet i ostvarivati solidan prinos, a uslijed potrebe mogu se relativno brzo prodati. 

Ukoliko želite saznati više o samom otoku Krku, možete pročitati i druge tekstove na tu temu. O geografskim obilježjima možete pročitati ovdje, o klimi i vegetaciji ovdje, naseljenosti na otoku Krku ovdje te o ponudi turističkih sadržaja ovdje. 


Pomoć posrednika u prodaji nekretnina 

Otok Krk poznat je i po mnogo agencija za nekretnine koje svojim klijentima olakšavaju proces kupnje ili prodaje nekretnine. Nakon što odredite vašu strategiju, budžet i ciljeve koje želite postići kupnjom ili prodajom nekretnina, možete nam se obratiti i naši će stručnjaci provesti sve administrativne postupke za vas koji su potrebni, pronaći će nekretninu za vas ili potencijalnog kupca te će u konačnici pomoći vam prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora. 

Više o prednostima angažiranja agencije za nekretnine prilikom kupnje ili prodaje nekretnine možete pročitati ovdje.