16.09.2019

Hortikultura i održavanje bazena

Hortikultura i održavanje bazena

Kao o interijeru tako treba voditi brigu i o eksterijeru nekretnine. Vikendice, kuće za odmor koje se grade na obali trebaju biti uređene i izvana i iznutra, posebice ukoliko ih planirate iznajmljivati. Gosti žele provesti svoj odmor na lokaciji gdje će se moći opustiti i uživati u okolišu koji ih okružuje. Sve se više podrazumijeva da novi i kvalitetni smještaj gostima nudi i uslugu korištenja bazena.  

Ukoliko želite ostvariti dobru cijenu prilikom iznajmljivanja ili same prodaje nekretnine savjetuje se da dodatno uložite u kupovinu bazena koji može biti fiksni ili demontažni. Naravno, bazen je potrebno redovito održavati kako bi se mogao koristiti u svrhu koju je namijenjen. Također potrebno je održavati i zelene površine i bilje koje se nalazi u samom dvorištu nekretnine.  

U nastavku slijede savjeti te postupci koje bi trebali poduzeti kako bi održavali vaše zelene površine i bazene.  

 

Što je to hortikultura i koliko je važna 

Hortikultura predstavlja znanost o uzgoju flore i faune u vrtu i odnosi se na biljnu proizvodnju manjeg opsega za razliku od poljoprivrede. Hortikulturom se brinemo o tlu i često ima uže značenje koje se odnosi na oblikovanje i njegu ukrasnog vrta.  

Svaki vlasnik kuće želi da njegov vrt i dvorište budu reprezentativni i da u pogledu na njih uživaju ne samo vlasnici i gosti već i slučajni prolaznici. Da bi se to ostvarilo potrebno je redovito održavati zelene površine, bilje i drveća koja se nalaze u samom vrtu.  

Za održavanje je potrebno odvojiti novaca, ali i dosta vremena te se tome ozbiljno posvetiti. Što je okoliš nekretnine u boljem stanju to će on privući i više potencijalnih gostiju. 

 

Na koji način se održavaju zelene površine 

Održavanje zelenih površina obuhvaća između ostalog poduzimanje sljedećih aktivnosti: košnja travnjaka, prozračivanje travnjaka, prihranjivanje travnjaka, grmlja i drveća, obrezivanje bilja i drveća, šišanje živica te kemijsko održavanje korova. Održavanje se može provoditi dnevno, mjesečno, ali i godišnje. Sve ovisi o potrebama vrta i vrsti bilja. Nikako ne smijete zapostaviti svoj vrt već morate redovito voditi brigu o njemu jer je i na taj način lakše samo održavanje.  

Također, kako bi dali dodanu vrijednost svojoj nekretnini možete i dodatno urediti okoliš na način da izgradite manje objekte kao što su sjenice, kamini i nadstrešnice. Na moru je kamin nezaobilazan dodatak vrtu koji gostima omogućava da sami pripreme svoja jela izvan kuhinje. 

 

Održavanje bazena ovisno o tipu bazena (fiksni i demontažni) 

Bazen se više ne smatra dodatkom već osnovnim dijelom dvorišta nekretnine koja se iznajmljuje na Jadranu. Da bi ostvarili višu cijenu noćenja prilikom iznajmljivanja, savjetujemo vam da izdvojite nekoliko tisuća kuna za ugradnju bazena.  

Ovisno o vašim preferencijama i financijskim mogućnostima postoje dva osnovna tipa bazena, a to su fiksni i demontažni. Fiksni bazen potrebno je ugraditi na način da se iskopa zemlja na željenom mjestu. U pravilu su znatno skuplji od demontažnih te zahtijevaju više napora kako bi ih se stavilo u rad. S druge strane danas sve popularniji, demontažni bazeni su nadzemni i ne ukopavaju se. Zbog toga ih je lako sastaviti i rastaviti te se mogu staviti na bilo koje mjesto u vašem vrtu.  

Raznih su dimenzija i dubine, od običnog dječjeg bazena sve do bazena dubine do 1,30 metara te 30 m2. 

 

Stavljanje bazena u rad 

Bilo da se radi o fiksnom ili demontažnom bazenu, svaki tip bazena podrazumijeva poduzimanje određenih koraka kako bi se stavio u rad. Na početku se vrši provjera opreme i popravljaju se potencijalni kvarovi.  

Protekom mjeseci korozija ili loše skladištenje može uzrokovati kvarove opreme. Zbog toga je potrebno dobro očistiti opremu prije punjenja bazena te testirati njen rad. Nakon što ste se uvjerili da sva oprema radi dobro kao i prethodne sezone ili pak uklonili sve nastale kvarove, slijedi punjenje bazena vodom.  

Bazen zahtijeva veliku količinu vode te savjetujemo da pronađete najjeftiniji mogući izvor iste, imajući na umu njenu zdravstvenu ispravnost. Neke od opcija su voda iz vodovoda te uzimanje vode iz jezera i rijeke. Voda iz vodovoda je već obrađena te ju nije potrebno toliko tretirati u početku kao vodu iz rijeke i jezera. Voda iz rijeke i jezera treba biti tretirana klorom te se pH vrijednost treba prilagoditi na idealnu razinu, odnosno između 7 i 7,6.  

Jednom kada ste napunili bazen vodom potrebno je nastaviti održavati bazen čišćenjem filtar-pumpom te vodeći računa o pH vrijednosti vode. 

 

Raspon pH vrijednosti vode i dezinfekcija 

Za kvalitetnu i čistu vodu potrebno je voditi računa o pH vrijednosti vode, količini klora, lužnatosti te tvrdoći vode. pH vrijednost pokazuje stupanj lužnatosti ili kiselosti vode. Raspon pH vrijednosti proteže se od 0 do 14. Od 0 do 7 je kisela voda, a od 7 do 14 lužnata voda. 7 predstavlja neutralnu vrijednost.  

Idealna vrijednost pH u bazenu je između 7 i 7,6 jer pri toj vrijednosti voda ne uzrokuje iritacije ni taloženje kamenca te je efikasnost kemijskih proizvoda kojima tretirate vodu optimalna. pH niži od 7,6 će uzrokovati koroziju metala i iritaciju sluznice i očiju, a pH viši od 7,6 će povrh toga pojačati miris klora. Voda će poprimiti izgled mlijeka, kamenac će se nataložiti na stepenicama bazena, a kemijski proizvodi za tretiranje vode će prestati biti učinkoviti.  

Također, mogu se pojaviti problemi s filterima, posebice ako koristite pješčani filter jer će se u njemu nataložiti kamenac. Što se tiče klora koji služi za dezinfekciju  vode, preporučuje se da je njegova količina između 0,9 i 1,2 ppm te da je ravnomjerno raspoređen po cijelom bazenu. Granulat klora se ne smije baciti direktno u bazen nego ga je potrebno prvo otopiti u vodi i tek nakon toga uliti u bazen.  

Lužnatost predstavlja količinu otopljenih soli i predstavlja ukupnu mineraliziranost vode te joj je idealna vrijednost između 80 i 120 ppm. Tvrdoća pokazuje koncentraciju bikarbonata kalcija i magnezija otopljenih u vodi te joj je idealna vrijednost između 100 i 400 ppm.  

Prilikom korištenja kemijskih preparata treba koristiti provjerena sredstva i ne miješati dva različita tipa sredstava. Kemikalije za dezinfekciju su jaki otrovi te stoga treba ozbiljno shvatiti rukovanje njima. 

 

Čišćenje dna bazena i filtera 

Dno bazena možete očistiti četkom i usisavačem, a na površini koristite mrežicu kako bi skupili svu prljavštinu. Fiksni bazeni sa sobom nose i skimer koji skuplja prljavštinu s površine vode direktno u filtar i tada ona ne pada na dno. Savjetujemo da taj skimer ugradite i u demontažne bazene jer će vam olakšati čišćenje bazena.

Također, ukoliko je vaš bazen veće površine, možete nabaviti i robota koji će posao čišćenja napraviti za vas. U svakom slučaju kako bi bili sigurni u čistoću bazena te očuvali zdravlje kupača, potrebno ga je barem jednom godišnje potpuno isprazniti i temeljito očistiti i provjeriti da je njegova oprema u potpunosti funkcionalna.   

Kod fiksnih bazena preporučuje se da ostavite vodu u njima iako ih u tom dijelu godine ne koristite. Na taj način ćete zaštititi stijenke i keramiku od propadanja. Također, nije naodmet prekriti sam bazen. 

Što se tiče filtera i u ovom slučaju postoje dvije osnovne vrste: kartonski i pješčani. Kartonski filteri se čiste na tjednoj bazi, a jedan se uložak može koristiti više puta sve dok ne izgubi sposobnost filtriranja. Pješčani filteri se čiste puno rjeđe, samo jednom godišnje, a kvarcni pijesak koji koriste se može koristiti nekoliko sezona zaredom. Takve vrste filtera imaju i nekoliko programa rada i važno je da pratite pritisak filtera. Za previsoke pritiske možete uključiti program samočišćenja i prljavština će se izbaciti iz filtera.   

Kod bazena koji imaju niski pritisak mora biti ugrađen manometar, kojim se lako može kontrolirati radni tlak unutar cijevne instalacije i filtera. Manometar je obično smješten na vrhu filtera ili na višeputnom ventilu, a noviji imaju mogućnost podešenja oznaka minimalnog i maksimalnog radnog tlaka. To podešavanje trebala bi napraviti stručna osoba koja je osposobljena za održavanje bazena. 

 

Pomoć specijaliziranih agencija za održavanje hortikulture i bazena  

Za iznajmljivače koje za vrijeme turističke sezone nisu u mogućnosti boraviti mnogo vremena na mjestu na kojem iznajmljuju svoju nekretninu najčešće zbog poslovnih razloga, postoje specijalizirane agencije koje se bave održavanjem hortikulture i bazena. Njihove usluge mogu vam pomoći da vaš vrt i bazen budu stalno u odličnom stanju. Također, održavanje bazena zna biti prilično zahtjevno i ponekad zahtijeva rad stručne osobe. Stoga, obratite im se za pomoć kada vam zatreba.