Punat

Punat je neobično lijepo mjesto na jugozapadnoj obali otoka, smješteno u neposrednoj blizini grada Krka. Prelijepo naselje s približno 1800 stanovnika udaljeno je 32 km od Krčkog mosta.

Stisnuto je uz istočnu obalu iznimno dubokog zaljeva Puntarska draga, u kojem se nalazi otočić Košljun. Na otočiću opsega nešto većeg od tisuću metara, bujne vegetacije i iznimnog biljnog bogatstva, nalazi se franjevački samostan u kojem su redovnici kroz stoljeća sačuvali brojne vrijednosti. Ova neobična prirodna ljepota pruža uistinu očaravajući prizor Punta, bilo da mu se prilazi s mora ili otočkog kopna.

U Puntu žive gostoljubivi ljudi kojima je mediteranska klima podarila blagost naravi, a kamen i more skrbnost i radišnost. Njegovi stanovnici su se u prošlosti bavili ratarstvom, stočarstvom, ribarenjem i brodogradnjom. No, nestvarni prirodni fenomen Punata počeo privlačiti sve veći broj posjetitelja. Stoga je uz njega vezan i početak turističkog razvoja mjesta koji počinje krajem 19. stoljeća, kada ovaj kraj posjećuju pripadnici austrijske aristokracije.

Razvojem turizma naselje se proširilo, a smještajni kapaciteti i javna infrastruktura poboljšali, no mjesto je zadržalo jednostavni primorski ambijent kojem draž daju male stisnute ulice - kale, volte, barature i konobe koje čuvaju dobra vina, iskonska bjelina šljunčanih plaža u bližoj okolici te vinogradi i maslinici u kamenu.

Puntari su osobito ponosni na svoju tradiciju maslinarstva, koja je očita već iz samog prilaza mjestu prilikom probijanja kroz gusto zasađene maslinike uz obalu Puntarske drage, te će se pohvaliti da gotovo svaka domicilna obitelj proizvodi vlastito maslinovo ulje iznimne kakvoće.

Osim po prirodnoj ljepoti i maslinarstvu, Punat je danas poznat kao jedno od najznačajnijih nautičkih središta u Hrvatskoj, obzirom na staru i prirodno zaštićenu marinu koja u svom dubokom koritu može prihvatiti do 1200 plovila.

Idealno je mjesto za sadržajan turistički boravak jer se odlikuje širokom ponudom dnevnih izleta brodom na obližnje otoke te osobito rekreacijskim turizmom. Puntarska uvala je iznimno pogodna za različite vrste vodenih sportova, poput ronjenja, jedrenja na dasci, skijanja na vodi i wakeboardanja na ski liftu Krk; naselje ima novi fitnes park, dok zaleđe mjesta obiluje uređenim pješačkim stazama pogodnim za pješačke rute i trčanje.

Mirno prirodno okružje, odlična gastronomija te mogućnost aktivnog provođenja vremena i duhovne okrepe na Košljunu su značajke kojima ovo mjesto privlači sve veći broj posjetitelja.