16.10.2019

Uređenje i opremanje interijera nekretnina

Uređenje i opremanje interijera nekretnina

Prostor u kojem boravimo uvelike utječe na našu kvalitetu života i raspoloženje. Zbog toga je važno da on bude onako uređen kako mi želimo. Prilikom uređivanja i opremanja nekretnine potrebno je voditi računa o njenoj namjeni, odnosno uređujemo li ju za vlastite potrebe ili za tuđe, u svrhu iznajmljivanja. Ukoliko planirate iznajmljivati vašu kuću ili stan tada ju morate urediti u skladu s potrebama vaših gostiju. U nastavku slijede savjeti što sve trebate imati na umu prilikom uređenja i opremanja interijera nekretnina. 

 

Stilovi uređenja na Jadranu 

Na Jadranu za uređenje vikendica, apartmana i kuća za iznajmljivanje postoje četiri stila uređenja koji prevladavaju; tradicionalni, mediteranski, moderni ili kombinacija nekoliko ili svih stilova.  

Tradicionalni stil je stil prošlih stoljeća, najčešće 20., 19. i 18. stoljeća. Danas taj stil nije toliko popularan, ali mnogi gosti zapravo žele boraviti u prostoru u kojem se osjećaju kao da je vrijeme stalo.  

Mediteranski stil potječe iz zemalja sjevernog Mediterana kao što su Španjolska, Grčka i Italija. Odlike namještaja su da su niski s ukrasnim nogama i postoljima, okviri su teški, a zidovi su izražajne teksture te najčešće plave boje.   

S druge strane moderni stil odlikuje mekim, zaobljenim linijama namještaja te blagim, svijetlim bojama. Razne kombinacije stilova stvaraju sam prostor zanimljivim te se može vidjeti da je on dobro iskorišten. Također, takvi stilovi privlače najveći broj ljudi.  

 

Važnost posvećenog vremena i organizacije 

Prostor ne možete urediti u jednom danu. Za isto vam je potrebno mnogo vremena te je važno da ne brzate. Morate biti sigurni kako želite da vaše sobe izgledaju te prema tome birajte namještaj.  

Nemojte kupovati namještaj koji će vam smetati već dobro procijenite veličinu svog prostora. Na taj će način namještaj i ukrasni detalji više doći do izražaja.  

Budite strpljivi i organizirani u ovom procesu te kupujte komad po komad namještaja. 

 

Budite kreativni 

Istražujte, razgledavajte, stvarajte opcije. Nemojte kupiti prvi komad namještaja koji vidite već oslobodite svoju maštu i kreativnost. Međutim, budite oprezni da ne odete u krivom smjeru.  

Onako kako ste zamislili uređenje na početku vam treba biti nit vodilja. Pritom nemojte ni pretjerivati s uređenjem. Previše namještaja i detalja zapravo smanjuje vaš prostor te se on doima skučenim.  

Gostima je bitno da ima dovoljno prostora za slobodan prolaz i ugodan boravak.  

 

Kvaliteta namještaja 

Kvaliteta namještaja je iznimno važna te se ne smije uzimati zdravo za gotovo. Možda ćete pronaći vrlo jeftin namještaj, ali što vam to znači ako ćete vrlo brzo morati kupiti novi koji će ga zamijeniti nakon što propadne.  

Kupite kvalitetan namještaj koji će trajati godinama. Na taj način ćete izbjeći troškove ponovne kupnje namještaja za istu svrhu u kratkom vremenu. 

 

Važnost osvjetljenja 

Mračni prostori uzrokuju strah ili neugodu onih koji u njima borave. Osvjetljenje je vrlo važno jer boravak vaših gostiju čini mirnijim i opuštenijim. Danas su sve popularniji veliki prozori te da veći dio sobe prekrivaju velike staklene površine. Staklene površine čine prostor većim i otvorenijim.  

Također, umjesto tamnih boja zidova odaberite svijetle, tople boje kao što su svijetložuta ili boja breskve jer čine sam dojam sobe toplijim. Boja je isto koristan alat ako želite učiniti vaš prostor većim te možete obojati zidove do tri četvrtine visine i gornju četvrtinu i strop ostavite u bijelom.  

Ostali elementi koji znatno pridonose oku ugodnom osvjetljenju uključuju prigušivače svjetla, noćna svjetla u kupaonici, itd. Svijetla koja se pale daljinskim upravljanjem ili pljeskanjem su isto dobrodošla jer ne iziskuju dodatan trud gostiju. 

 

Sobno bilje i ukrašavanje zidova 

Malo života vašem prostoru možete dati ukoliko u njega stavite sobne biljke bilo da se radi o malim ili većim biljkama. Vaš prostor će se odmah doimati ljepšim i svježijim. Mediteransko bilje je itekako dobrodošlo jer gosti mogu uživati u autohtonom stilu.  

Što se tiče zidova, prazni zidovi ostavljaju dojam nedorečenosti ili nedovršenosti. Fotografije i umjetničke slike mogu učiniti prostor sofisticiranijim.  

Slike birajte u skladu sa stilom uređenja koji koristite da ne bi gosti imali osjećaj da slika zapravo ne pripada takvom prostoru. Također, važno je da slike objesite da centar slike bude u visini očiju. Najčešće pogreške javljaju se upravo kod visine na kojoj se slika objesi jer su slike često obješene previsoko. 

 

Nezaobilazni detalji 

Postoje detalji koji su ključni te gosti očekuju da će ih pronaći u nekretnini koju su unajmili. Veliko ogledalo u kupaonici je vrlo važno te se u pravilu podrazumijeva. Kutije, ormari i vješalice za stvari moraju biti prisutni jer gosti ne žele cijeli svoj boravak svoje stvari držati u koferima.  

Oni se žele osjećati kao kod kuće, a ne da svaki dan otvaraju i zatvaraju kofere kao da će svaki tren otputovati. Otirač za noge će spriječiti unošenje smeća i prašine u stan, a vaza i svježe cvijeće su idealni za dobrodošlicu gostiju. 

 

Prednosti korištenja usluga arhitekata ili dizajnera interijera 

U proces uređenja i opremanja nekretnine možete ući samostalno ili možete koristiti usluge arhitekata ili dizajnera interijera. Stručnjaci u području uređenja i opremanja nekretnina će prije vas uočiti koje su dobre i loše strane prostora koji planirate urediti.  

Tijekom života susreli ste se s prostorima različite veličine i oblika te zbog toga već na početku imaju ideje kako najbolje iskoristiti prostor koji se nalazi pred njima. Uzimajući u obzir želje i zahtjeve svojih klijenata, arhitekti i dizajneri interijera će sve nedostatke prostora nastojati pretvoriti u prednosti. Osim stručnog znanja i iskustva koje posjeduju, ti stručnjaci vam mogu uštediti mnogo vremena i živaca.  

Kupovina namještaja zna biti dugotrajna jer iziskuje potragu za idealnim namještajem u raznim trgovinama. Često se događa da koliko god tražimo ne možemo pronaći namještaj koji je baš onakav kakav smo zamislili. Dizajneri interijera znaju kakva je situacija na tržištu namještaja te mogu brže od vas pronaći namještaj prema vašim preferencijama.