Vrbnik

Vrbnik je drevni, mali, kameni grad koji se nalazi na istočnoj obali otoka Krka. Ovaj gradić bajkovitog zemljopisnog položaja i kulturne baštine, smješten na strmoj litici koja se uzdiže pedesetak metara nad morem, nesumnjivo je jedno od najpoznatijih hrvatskih mjesta.

Njegova ljepota stoljećima služi kao inspiracija mnogim umjetnicima. Zahvaljujući bogatoj glagoljaškoj ostavštini, Vrbnik se nerijetko naziva kolijevkom pismenosti u Hrvata te je opjevan kao jedan je od hrvatskih nacionalnih simbola.

Šetnja ovim malim i skladno građenim gradom čovjeka nesvjesno vraća stoljećima unatrag. Stisnute primorske kuće i uske kamene uličice stare jezgre njegov su zaštitni znak, a od žitelja će se često čuti zanimljivost da je ulica Klančić u Vrbniku najuža ulica na svijetu.

Osim prelijepom vizurom grada i bogatom povijesnom baštinom, približno tisuću mještana Vrbnika ponosi se plodnim Vrbničkim poljem u zaleđu grada koje domicilnom stanovništvu godinama omogućava uzgoj autohtone sorte vinove loze te proizvodnju glasovitog zlatnožutog vina, vrbničke Žlahtine.

Iako je Vrbnik još uvijek ponajviše izletničko mjesto, uvjeti i potencijal za turizam u njemu su vrlo dobri. Osim opisanih kulturno-povijesnih značajki, grad ima vrlo lijepo uređenu javnu plažu te nekoliko bližih ili malo udaljenijih šljunčanih plaža s kristalno čistim morem.

Trenutno ima solidnu ponudu apartmanskih kapaciteta i obiteljskih kuća te ponešto hotelskog smještaja. Vrbnik pokazuje vrlo dobru tendenciju razvoja koja se ogleda kroz donošenje prostornih planova uređenja i izgradnju nove prometne infrastrukture.

Osim uobičajeno dobre gastronomske ponude na otoku Krku i ponude vina iznimne kvalitete, tijekom ljetnih mjeseci održava se niz priredbi i različitih društvenih događanja koja turistima uljepšavaju boravak u ovom kraju.