Njivice

Njivice su malo mjesto s nešto više od tisuću stanovnika. Nalaze se u sastavu Općine Omišalj, na udaljenosti desetak kilometara od Krčkog mosta i jedno je od najmlađih mjesta na otoku Krku. Kao u cijelom sjevernom dijelu otoka te Općini Omišalj, u Njivicama prevladava umjereno topla klima bez sušnog razdoblja s prilično vrućim ljetima.

Proteklih su stoljeća Njivice bila malo ribarsko seoce čiji su se mještani bavili još i maslinarstvom te stočarstvom. Bilo je to mjesto desecima godina prepoznatljivo po kućama uz morsku obalu, barkama i ribarskim mrežama te kašetama ulovljene ribe. No, od 1930. godine i izgradnje hotela Luka (današnjeg Jadrana), počinje turistička epoha u Njivicama.

Danas je to poznato sjevernojadransko turističko središte s odličnim smještajnim kapacitetima, turističkom i gastronomskom ponudom. Pronaći će se tako Njivicama kvalitetni hoteli, uređeni autokamp s luksuznim mobilnim kućicama u samoj blizini mora te niz privatnih smještajnih objekata.

U središtu mjesta, gdje se uz brojne restorane, kafiće i slastičarnice odvija glavnina društvenog života mještana, nedavno je vrlo lijepim stilom obnovljena mjesna riva. Pored toga, obnovljena je i stara lučica uz nešto proširen kapacitet za prijem plovila.

U Njivicama valja izdvojiti čiste i prelijepo uređene šljunčane plaže, koje se protežu s obje strane mjesnog središta, dok malo izvan mjesta prevladavaju prirodno stjenovite plaže s romantičnim uvalama. Kao posljedica izvedenih infrastrukturnih zahvata, izgradnje novih apartmanskih objekata te očuvanja prirodnih ljepota i čistoće mora, Njivice bilježe kontinuirani godišnji porast posjetitelja.

Osim očuvane prirode i dobre infrastrukture, važan čimbenik razvoja ovog mjesta valja potražiti u osobitostima poput blizine kopna te zračne luke Rijeka, što mještanima i posjetiteljima pruža mogućnost jednostavnog i komfornog dolaska i odlaska. U konačnici, mirno primorsko okruženje i odlična gastronomska ponuda učinit će odmor u Njivicama vrlo primamljivim.