Dobrinj

Pozicioniran na sjeveroistočnom dijelu unutrašnjosti otoka Krka, tijekom gotovo deset stoljeća pisane povijesti, Dobrinj je u kontinuitetu administrativno, političko, crkveno i kulturno središte Općine Dobrinj. Obzirom da se nalazi u unutrašnjosti, na raskrižju različitih prometnih pravaca, do njega se dolazi unutar petnaestak minuta vožnje i s najudaljenijih krajeva otoka Krka.

Iako vrlo malen, s nešto više od stotinu stanovnika, i dalje se smatra gradom. Jedan je od najstarijih otočkih kaštela; ranosrednjovjekovnih gradskih središta, te je jedno od važnijih središta pismenosti.

Zahvaljujući odličnoj poziciji na brežuljku koji se uzvisuje dvjestotinjak metara iznad dobro poznate, plitke uvale Soline, ovaj sićušni grad ima prelijepu prirodnu vizuru. Iako Dobrinj nema uobičajene gradske bedeme, njihovu ulogu gotovo umjetnički preuzima niz kuća koje se zanimljivo izdižu iz vrha brežuljka. Kao i nekolicinu starijih mjesta na otoku Krku, Dobrinj karakteriziraju male uske ulice te stisnuto izgrađene kuće od kamena.

Gradić i danas dočarava ambijent davnine kojem pridonose sakralne i etnografske muzejske zbirke, stari zvonik i obližnji park Jardin te središnji trg Placa. Na kamenu uklesana glagoljica te dijelovi liturgije na staroslavenskom jeziku dobrinjsku župu svrstavaju među rijetke koje su očuvale autohtonost staroslavenskog bogoslužja. Stoga Crkva sv. Stjepana jedna od najznačajnijih kulturnih vrijednosti ne samo Dobrinja, nego cijelog otoka Krka.

Inače, ovo je područje stoljećima bilo poljoprivredni kraj, a sam Dobrinj poznat je po folklornim manifestacijama, interesantnoj narodnoj nošnji te domaćoj kuhinji koja godinama oduševljava i najzahtjevnije posjetitelje. Upravo je Dobrinj posljednjih godina okupljalište brojnih uglednih umjetnika zahvaljujući ljetnim izložbenim postavima u galerijama Infeld i Hilger te crkvi-galeriji sv. Antona.

Osim bogate kulturne baštine i dobre gastronomske ponude, zanimljivost je što se u blizini ovog starog gradića nalazi špilja Biserujka, jedina od pedesetak špilja na otoku uređena za prijem posjetitelja. Ta je prirodna znamenitost ime dobila prema blagu koje je tamo pronađeno, a svojom ljepotom i istaloženim oblicima već godinama oduševljava posjetitelje.

Zahvaljujući gotovo bajkovitom miru koji osigurava prirodno uzvišen položaj, šarmantnim uličicama, duhu prošlosti te ukusnoj tradicionalnoj hrani, drevni Dobrinj nikoga neće ostaviti ravnodušnim.