16.03.2020

Kako sigurno kupiti nekretninu?

Kako sigurno kupiti nekretninu?

Što je veća investicija, to je i rizik njene neisplativosti veći. Kada kupujemo nekretninu želimo biti sigurni da ćemo naš novac uložiti u nekretninu koja doista toliko i vrijedi. Svaki kupac želi kupiti nekretninu koja će odgovarati njegovim preferencijama i koja će zahtijevati što manje dodatnih ulaganja u obliku nadogradnje i obnove. 

Osim same nekretnine, sigurnu kupnju podrazumijeva i urednost pripadajuće vlasničke i tehničke dokumentacije. Sve te faktore potrebno je uzeti u obzir prilikom donošenje odluke o kupnji nekretnine, ali i pronaći pravi način koji će jamčiti sigurnu kupovinu. Stoga, u nastavku donosimo nekoliko savjeta za pouzdanu i sigurnu kupovinu nekretnine. 


Informirati se na pouzdanim mjestima o postupku kupoprodaje 

Ključno je informirati se o samoj nekretnini, uvjetima i svim potrebnim koracima kupoprodaje kako ne bi doveli u opasnost naše ulaganje. O prikupljenim informacija uvelike ovisi hoće li potencijalni kupac biti spreman na potpisivanje ugovora o kupoprodaji. 

Prije nego što krenete u proces pretraživanja nekretnina, preporučljivo je informirati se na koji način se provodi postupak kupoprodaje. Kupoprodaja nekretnine nije jednaka kupovini namirnica u supermarketu gdje je samo dovoljno uzeti proizvod i platiti ga na blagajni. Radi se o kompleksnom procesu koji zahtijeva poduzimanje raznih koraka koji prethode i slijede nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji. 

Prilikom provođenja istraživanja o samom postupku važni su i izvori informacija te kanali koji se koriste prilikom provođenja istraživanja jer nisu svi izvori u jednakoj mjeri pouzdani. Najviše informacija može se prikupiti putem interneta koristeći Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) koji predstavlja jedinstveni registar katastra i zemljišnih knjiga. Putem ZIS-a zainteresirani mogu između ostalog na jednom mjestu prikupiti informacije o vlasničkoj strukturi nekretnine te njenom smještaju u prostoru. 

Također, provjerene informacije mogu se pronaći i na službenim stranicama ureda za graditeljstvo, općina i nadležnih ministarstava, Ministarstva pravosuđa te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Za dodatna pojašnjenja, uvijek možete osobno posjetiti te institucije koje će rado odgovoriti na vaše upite. 


Zatražiti pomoć stručnjaka 

Informacije se mogu prikupiti osobno, provođenjem vlastitog istraživanja, ali i korištenjem usluga stručnjaka za nekretnine. Možete se obratiti osobi s iskustvom u koju imate povjerenja ili specijaliziranoj agenciji za nekretnine. Većina kupaca nije upoznata s funkcioniranjem tržišta nekretnina te potrebnom dokumentacijom. Često se događa da kupci krivo tumače dokumente te im je potrebna stručna pomoć kako bi u konačnici sigurno kupili nekretninu. 

Agencije za nekretnine zapošljavaju stručnjake koji svakodnevno pronalaze i prodaju nekretnine te su upoznati s kretanjem cijena nekretnina na tržištu, poreznim i drugim zakonskim propisima. Oni svojim klijentima nude nekretnine za kupnju tek nakon što su dubinski provjerili sve nekretnine i to ne samo provjerom sve popratne dokumentacije već i terenskim radom kako bi osigurali da je stanje nekretnine u stvarnosti jednako njenom stanju u vlasničkoj i tehničkoj dokumentaciji. Kroz cijeli proces kupnje nekretnine, agencije savjetuju svoje klijente i vode pregovore sa suprotnom stranom u njihovo ime. 

Kao kupac, angažiranjem agencije za nekretnine uštedjet ćete mnogo vremena i novaca jer će one za vas provesti sve potrebne administrativne postupke i bit ćete sigurni da će njihove usluge biti profesionalne i legalne. Više o prednostima angažiranja agencija za nekretnine možete pročitati ovdje. 


Pažljivo pregledati nekretninu 

Prirodno je da želite vidjeti nešto prije nego što to kupite. Iako je online prodaja proizvoda sve popularnija i sve se više koristi, isti trend nije prisutan na tržištu nekretnina. Nije dovoljno vidjeti nekretninu samo na slici kako bi bili sigurni da odgovara vašim potrebama. Svaka nekretnina treba se pažljivo pregledati uživo. 

Niti jedna nekretnina nije savršena, uvijek postoje neki nedostaci samo je pitanje u kojoj su mjeri izraženi i možete li ih vi primijetiti. Što više vremena odvojite za pregled njenih prostorija i ostalih elemenata to ćete prikupiti više informacija o njenom trenutnom stanju. Nije dovoljno samo baciti pogled na brzinu već posvetiti dosta pažnje ne samo njenom pregledu već i postaviti sva pitanja koja vas zanimaju osobi koja ju prodaje ili vam ju pokazuje. 

Na taj način ćete se uvjeriti da ste dobro pregledali nekretninu i da ste uzeli sve faktore u obzir prije donošenja odluke o kupovini. Ukoliko primijetite neke nedostatke ili potencijalni nedostaci još nisu došli do izražaja jer se radi o nekretnini koja je netom sagrađena, možete se obratiti i stručnjaku iz područja graditeljstva. 

Vještaci građevinske struke zasigurno će prije vas uvidjeti nedostatke nekretnine te vam iznijeti svoje mišljenje koje će vam pomoći prilikom utvrđivanja isplativosti ulaganja. Nitko ne želi prekasno shvatiti da su potrebna velika dodatna ulaganja u nekretninu. Ta greška se najčešće događa upravo zbog nepažljivog pregleda nekretnine i ima teške posljedice za njenog kupca. 


Dobro provjeriti vlasničku i tehničku dokumentaciju 

Uz svaku nekretninu veže se i pripadajuća vlasnička i tehnička dokumentacija. Vlasnička dokumentacija prikazuje o kakvom se vlasništvu nekretnine radi odnosno radi li se samovlasništvu ili nekom od oblika suvlasništva. Za sigurnu kupovinu nužno je da je ta dokumentacija uredna, svi suvlasnici trebaju biti suglasni s prodajom nekretnine kako bi se realizirao proces kupoprodaje. 

Također, vlasništvo pojedinih nekretnina može biti opterećeno i založnim pravom banke te kupac treba poduzeti postupke koji su nužni da se pravovremeno isplati preostali dug banci kako bi se izbrisao teret s nekretnine iz zemljišne knjige. 

U slučaju tehničke ili građevinske dokumentacije ključne dokumente predstavljaju građevinska i uporabna dozvola. Stanje nekretnine navedeno u građevinskoj i uporabnoj dozvoli mora odgovarati njenom stanju u stvarnosti kako bi se dokazao njen legalitet. U suprotnom, nekretnina je bespravno sagrađena. Da bi izbjegli pravne probleme, potrebno je dobro provjeriti svu vlasničku i tehničku dokumentaciju koja se veže uz nekretninu. 

Često sami prodavatelji nisu svjesni problematičnosti njihove dokumentacije, a često nisu ni zainteresirani za njeno „uređivanje“ te žele svaliti sav teret na kupca. Ako niste upoznati s takvim situacijama i niste stručnjak može se dogoditi da ćete se i vi naći u situaciji u kojoj ćete trebati posvetiti vrijeme i novac kako bi uredili dokumentaciju. 

Upravo iz tog razloga možete se obratiti agenciji za nekretnine koja će detaljno provjeriti urednost vlasničke i tehničke dokumentacije prije nego što vam ponudi nekretninu koja bi vas kao kupca mogla zanimati. Na taj način bit ćete sigurni da nekretnina koju razmatrate ima osigurano uređeno vlasništvo te da je očuvan njen legalitet. Više o karakteristikama uređene vlasničke i tehničke dokumentacije koja osigurava da je nekretnina podobna za prodaju te vrstu same dokumentacije ovisno o godini gradnje nekretnine možete pročitati ovdje. 


Dobro razmisliti prije donošenja same odluke o kupovini 

Kažu da je jutro pametnije od večeri te se svaka odluka treba donijeti hladne glave. Ponekad smo toliko oduševljeni nečime na prvi pogled te osjećamo nagon za kupovinom tog proizvoda odmah, bez razmišljanja. Takvi postupci u slučaju kupovine nekretnine mogu imati fatalne posljedice. Pogotovo na tržištu nekretnina gdje nije sve kako se čini. Nekretnina može biti u odličnom stanju, na odličnoj lokaciji, ali ne mora značiti da je njena dokumentacija uredna. Kao kupac nekretnine, nikad ne smijete donositi takve brzoplete odluke. Morate sagledati sve faktore koji utječu na sigurnost kupovine nekretnine. 

Osim financijskog gubitka, loše odluke mogu dovesti i do pravnih posljedica, posebice ako ste kupili nekretninu kojoj nije osiguran legalitet i vlasništvo nije uređeno. Ukoliko se kod vas javljaju sumnje u vezi same nekretnine nemojte se ustručavati tražiti stručnu pomoć. Propitkivanje same investicije i dubinsko razmišljanje prije donošenja odluke o kupnji jamče da ćete vašu nekretninu iz snova kupiti na siguran način. 


Osigurati sigurnu provedbu postupka kupoprodaje i isplate 

Konačan korak nakon što ste se informirali o postupku kupoprodaje, pažljivo pregledali nekretninu, dobro provjerili vlasničku i tehničku dokumentaciju i dobro razmislili o isplativosti samog ulaganja predstavlja provedba samog postupka kupoprodaje i isplate. Kao i u prethodnim koracima, važno je osigurati se da će i provedba tog postupka proći sigurno. I u ovom slučaju savjetuje se korištenje usluga licencirane agencije za nekretnine ili odvjetničkog ureda koji će se pobrinuti da se sam postupak provede na ispravan način. 

Postoje razni načini na koje se može provesti postupak kupoprodaje, među kojima su najzastupljenija dva načina. Prvi predstavlja sklapanje predugovora o kupoprodaji nekretnine. U sklopu predugovora isplaćuje se predujam ili kapara u iznosu od otprilike 10% ugovorene kupoprodajne cijene. U predugovor se upisuju osnovni zemljišnoknjižni podaci o nekretnini (katastarska općina, broj čestice, broj zemljišnoknjižnog uloška u koji je nekretnina upisana), sam opis nekretnine (adresa, ukupna površina, opis prostorija, u slučaju stana i kat i broj stana), ukupna cijena nekretnine, datum sklapanja konačnog ugovora te se kupac obvezuje isplatiti kaparu prodavatelju. U slučaju da kupac odustane od kupoprodaje, prodavatelj zadržava kaparu, a u obratnom slučaju prodavatelj mora kupcu isplatiti dvostruki iznos kapare. 

Drugi način provedbe kupoprodaje odnosi se na potpisivanje kupoprodajnog ugovora i isplati kupoprodajne cijene u cijelosti odmah po dogovoru o cijeni, uvjetima i rokovima kupovine između kupca i prodavatelja. Za sastavljanje kupoprodajnog predugovora i/ili ugovora preporuča se korištenje usluga pravne osobe od povjerenja - odvjetnika ili licenciranog posrednika u kupoprodaji nekretnina, kako bi bili sigurni da ste vi kao kupac ugovorom dobro zaštićeni i da izbjegnete potencijalne prijevare. 

Obje vrste dokumenta, i predugovor o kupoprodaji i ugovor o kupoprodaji mogu se ovjeriti kod javnog bilježnika. No, predugovor o kupoprodaji nekretnine se u načelu ne ovjerava i kao takav ima jednaku pravnu snagu, dok je konačni ugovor o kupoprodaji potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika. Više detalja o samoj provedbi postupka kupoprodaje možete pročitati ovdje. 

Ukoliko slijedite sve prethodno navedene korake i savjete ne samo da će se drastično smanjiti već će se i u većini slučajeva eliminirati rizik neisplativog ulaganja. Osigurat ćete se da ćete nekretninu koja odgovara vašim željama i preferencijama kupiti na siguran i legalan način.