Novi Vinodolski

Novi Vinodolski je simpatični kvarnerski gradić smješten na strmom brežuljku jugoistočnog dijela Vinodolske doline. Zbog svog povoljnog zemljopisnog položaja i dobre prometne povezanost, poput Crikvenice i okolnih mjesta, jedno od središta vikendaškog turizma. Obzirom na blizinu kopnenih središta, vrlo je atraktivna destinacija koja vikendima tijekom cijele godine vrvi od posjetitelja.

Prema posljednjem popisu, unutar dvadesetak manjih naselja koja pripadaju Novom Vinodolskom naseljeno je nešto više od 5 000 stanovnika. Pozicija Novog Vinodolskog u zaleđu otoka Krka osigurava mu vrlo ugodna klimatska obilježja. Njegovi žitelji uživaju u toplim ljetima ublaženim laganim povjetarcima te blagim i vlažnim zimama. Prema nekim procjenama grad ima oko 2 500 sunčanih sati godišnje, dok se prosječna temperatura zraka zimi kreće oko 10, a ljeti oko 29 °C. More se ljeti zagrije do 26 °.

Ranije se stanovništvo ovoga kraja bavilo proizvodnjom vina, te uzgojem poljoprivrednih kultura poput raži, pšenice, kukuruza i sl., a danas je većina stanovnika Novog Vinodolskog orijentirana prema turizmu, ugostiteljstvu i srodnim gospodarskim djelatnostima.

Kao i u sličnim obližnjim mjestima, turistički počeci vezani su za kraj 19. stoljeća, kada je postavljeno nekoliko drvenih platformi kao prvi oblici današnjih plaža. U budućim godinama razvila su se privlačna kupališta i prvi hoteli koje posjećuju gosti iz srednjeeuropskih krajeva. Značajniji razvoj turizma veže se za sredinu i kraj 20. stoljeća, kad se grad značajnije urbanizira.

Obzirom na svoju srednjevjekovnu funkciju brane prilaza dolini, Novi Vinodolski je oblikovan kao kaštel koji zatvara kvadratnu unutrašnjost s kulama na uglovima. Oko kaštela se razvio grad opasan bedemima, čiji su sjeverni i južni dijelovi sačuvani do danas. Srednjovjekovnu strukturu uskih i krivudavih uličica i volti, malih trgova te zanimljivih urbanističkih cjelina grad je zadržao do danas. Opisani srednjevjekovni ambijent povezan s blagom mediteranskom klimom i čistim zrakom pruža vrlo ugodan osjećaj boravka u gradu.

Novi Vinodolski obiluje različitim sakralnim spomenicima, a znamenit je i kao „kolijevka zakonodavstva“ Vinodola. U navedeno se odlično uklapa vrlo dobra ugostiteljska i gastronomska ponuda. Niz lijepo uređenih kafića i restorana nude odlična domicilna vina i lokalne riblje specijalitete.

Danas Novi Vinodolski ima vrlo lijepu i urednu jezgru grada koja obuhvaća široki središnji gradski trg te dugu šetnicu. Duž obale je uređeno nekoliko gradskih kupališta koja se odlikuju urednošću i čistoćom mora i obale.

Osim prirodnim ljepotama, ugodnom klimom i dobrom gastronomskom ponudom, Novi Vinodolski raspolaže odličnom nautičkom infrastrukturom. Ona se očituje u vidu dvije vrhunske marine, marine “Mitan“ i marine “Novi“. Obje su izvedene u skladu s visokim standardima luka nautičkog turizma, pri čemu se marina Novi ističe kao jedina hrvatska marina kategorizirana s najviših “5 sidara“, koja svojim korisnicima jamči uslugu visoke razine sigurnosti i kvalitete. Obje su zbog svog položaja i blizine izrazito zanimljive domaćim te srednjeeuropskim nautičarima.

Iako se radi o površinski malom gradu, zbog velikog broja zaljubljenika u ovo mjesto postoji priličan interes za kupnju nekretnina na ovom području. Većina ponude nekretnina svodi se na prodaju apartmana, ali moguće je pronaći i druge tipova objekata poput kuća i zemljišta. Relativno niža cijena nekretnina u odnosu na otok Krk, Opatiju i Crikvenicu ovu destinaciju čini dostupniju širim slojevima društva.