Omišalj

Omišalj je gradić s nešto manje od tri tisuće stanovnika smješten na sjeverozapadnom dijelu otoka Krka, nedaleko Krčkog mosta. Izdižući se na strmoj hridi poviše tri kilometra dugog prirodnog zaljeva, stara jezgra Omišlja dominira Kvarnerom te pruža očaravajući pogled na Rijeku i Opatijsku rivijeru.

Zahvaljujući blagom mediteranskom podneblju, bogatom povijesnom naslijeđu te blizini kopna i riječke zračne luke, Omišalj predstavlja privlačnu destinaciju brojnim posjetiteljima i turistima. Kao i značajniji sjeverni dio otoka, u Omišlju prevladava umjereno topla klima bez sušnog razdoblja i s vrućim ljetima.

Temelji ovog gradića datiraju u davnoj prošlosti, pa se unutar stare jezgre mogu pronaći brojni povijesni spomenici i kulturne znamenitosti poput župne Crkve Uznesenja Marijina (Stomorina), zvonika, gradske lože, kapele Sv. Antuna, gotičke kapele Sv. Jelene, ruševine kneževa dvora i drugog.

Omišalj osobito impresionira simpatičnim nizom sićušnih gradskih trgova, okruženih zbijenim nizom starih primorskih kamenih kuća. Zanimljivo je da su ta simpatična urbana proširenja, u starije doba osmišljena kao društvena okupljališta, sagrađena na različitim visinskim kotama te međupovezana tipičnim zavojitim i uskim, kamenim mediteranskim uličicama, što posjetiteljima daje vrlo romantičan doživljaj šetnje starom jezgrom.

Uz ljepotu stare jezgre, zanimljiv je podatak da se područje Omišlja u povijesnim nalazima spominje kao poprište važne pomorske bitke u rimskom građanskom ratu između Cezara i Pompeja. Osim bogate kulturno povijesne baštine, dio ponude čine i hoteli, depandanse, autokamp, privatni smještaj te restorani i konobe s bogatom gastronomskom ponudom.

Za žitelje i posjetitelje Omišlja veliku prednost predstavlja odličan položaj i prometna povezanost s kopnom zbog neposredne blizine Krčkog mosta i Zračne luke Rijeka, koja ima uspostavljenu zračnu vezu s brojnim europskim centrima. Uz sve navedeno, prirodna ljepota Omišaljskog zaljeva i njegova okruženja, uređene plaže i bistrina mora oduševiti će sve one koji zamišljaju miran i romantičan odmor.