Krk

S preko šest tisuća stanovnika obuhvaćenih u petnaest gradskih naselja, Krk je najveći grad te upravno, kulturno i društveno središte istoimenog otoka. Smješten je na jugozapadnom dijelu otoka, unutar lijepe uvale na granici s Puntarskom dragom. Kao jedno od najstarijih urbanih naselja u Hrvatskoj s bogatom kulturnom baštinom te nizom povijesnih znamenitosti i kontinuiranim rastom turističkih pokazatelja, Krk ulazi u uski krug najatraktivnijih turističkih destinacija na Jadranu.

Treće po veličini kamene zidine u Hrvatskoj, čiji dijelovi prema nekim nalascima datiraju iz vremena prije Krista, te izuzetno očuvana srednjevjekovna jezgra grada svake godine oduševljavaju i bez daha ostavljaju tisuće posjetioca. Ovaj antički grad je prepun spomenika od kojih se posebno ističu zidine, Frankopanska utvrdu, trg Kamplin, Gradska Vijećnica, Velika gradska vrata i Katedrala.

Uspomenu na svoju bogatu prošlost domicilno stanovništvo se trudi očuvati održavanjem raznih srednjevjekovnih događanja tijekom dobro posjećenih ljetnih mjeseci. Stoga će posjetioci nerijetko ustvrditi da gradom odiše bajkovita romantika i nostalgija za davnim vremenima.

Poput ostatka otoka, u Krku prevladavaju submediteranski klimatski uvjeti, što se svodi na duga, topla i suha ljeta te blage zime s ponešto vjetra i kiše te dosta sunčanih dana.

Osim bogatog kulturnog naslijeđa, grad Krk opisuju odlični ekonomski pokazatelji koji ga označavaju najrazvijenijim hrvatskim otočnim gradom. Iako se grad brzo širi, brojni hoteli te luksuzni apartmanski kompleksi i drugi turistički kapaciteti pažljivo se uklapaju u postojeću gradsku arhitekturu ne narušavajući pritom njegovo povijesno naličje.

Infrastrukturno, Krk slijedi najviše europske standarde u pogledu razvoja prometne povezanosti, urbanizma i prostornog planiranja, gospodarenja prirodnim dobrima, ekološkim tretiranjem i zbrinjavanjem otpada te čistoćom i kvalitetom uređenja brojnih kupališta, kampa, fitnes parkova, biciklističkih staza i šetnica. Potvrda tome su i brojne plave zastave koje gradska kupališta dobivaju kao priznanja najviše kakvoće mora.

U skladu s opisanim obilježjima, Krk nudi brojne društvene sadržaje od događanja na otvorenom i organiziranih izleta, do umjetničkih izložbi, gastronomske ponude u restoranima i barovima te uživanja u noćnom životu. Ono što grad Krk čini osobito privlačnim je obuhvat tržnica, marketa, manjih i većih zanatskih i drugih obrta, domova za starije, lječilišta i zdravstvenih ustanova, te brojnih drugih svakodnevno potrebnih sadržaja koji ga čine jednim od rijetkih otočnih i primorskih gradova koji „živi cijelu godinu“.