Baška

Baška je po mnogočemu najatraktivnije turističko mjesto otoka Krka i jedan od najljepših bisera Jadrana. Mjesto koje se smije s naslovnica turističkih magazina i čija vizura plijeni pažnju posjetitelja iz svih krajeva svijeta.

Baška je administrativno, kulturno i društveno središte Općine Baška, koja obuhvaća nešto više od tisuću petsto stanovnika raspoređenih u četiri naselja. Zemljopisno, smjestila se u prirodnoj dolini tipičnog mediteranskog krajolika, među plodne nasade maslina, grožđa i borovine na jugoistoku otoka Krka.

Baška ima obilježja mediteranske klime s ugodnim proljećima, toplim ljetima s malo padalina te blagim jesenima i vjetrovitim zimama. U doba ljetnih mjeseci, temperatura mora u Baškoj doseže prosjek od 25° C, što omogućava sezonu kupanja od mjeseca svibnja do listopada.

Ovo je mjesto još od davnina poznato kao spoj nevjerojatne prirodne ljepote i raznolikosti, bogate kulturno-povijesne baštine te odlične turističke i gastronomske ponude. Simbol prepoznatljivosti Baške sasvim sigurno je Vela plaža, jedna od najvećih i najljepših šljunčanih plaža na Jadranu. Ova jedinstvena ljepotica polukružnog je oblika u dužini tisuću i osamsto metara odlikuje se nevjerojatnom čistoćom te blagom nagibom i pješčano-kamenitom strukturom morske obale, koja slabijim plivačima i djeci omogućava sigurno uživanje u ljetnim radostima. Osim nje, Baška obiluje s još tridesetak prelijepih šljunčanih plaža do kojih se može doći barkom ili pješice.

Osebujne reljefne, geološke i klimatske prilike ovog kraja uvjetovale su razvoj brojnih plemenitih kultura poput vinove loze, smokve, maslina i mnogobrojnih rijetkih biljnih vrsta.

Osim toga, od davnina je znana Baška po glasovitoj Bašćanskoj ploči, karakterističnoj arhitekturi stare mjesne jezgre i ostacima rimskog naselja te brojnim sakralnim spomenicima kulture poput Crkvice sv. Marka, zatim Crkve sv. Ivana Krstitelja te Crkve sv. Lucije.

Navedenim prirodnim i povijesno-kulturnim znamenitostima vremenom su pridodavani brojni turistički sadržaji poput vodenih i suhih sportsko-rekreacijskih aktivnosti, glazbenih i plesnih festivala, degustacija autohtone gastronomije te mnogih društvenih i kulturnih manifestacija.

Obzirom na kontinuiran porast posjetitelja, Baška obiluje turističkim i ugostiteljskim objektima visoke razine, od odličnih hotela i kampova te privatnih smještajnih kapaciteta do restorana, barova na plaži i noćnih klubova. Zbog navedenih osobitosti ostavlja snažan dojam na svakoga i smatra se jednom od najboljih destinacija na hrvatskoj obali.