Malinska

Malinska je malo mjesto i središte općine Malinska-Dubašnica, smješteno na sjeverozapadnoj obali otoka Krka. Iako se radi o naselju s nešto manje od tisuću stanovnika, Malinska je jedno od najpoznatijih turističkih destinacija ne samo otoka Krka, nego cijelog sjevernog Jadrana.

Osnovne prednosti i značajke ovog mjesta su izvanredna zemljopisna pozicija i odlična prometna povezanost te klimatska obilježja i prirodne ljepote. Zemljopisno gledano, Malinska je smještena u manjem zaljevu sjeverozapadne obale otoka i orijentirana u smjeru zapada. Udaljena se približno 15 km od Krčkog mosta i autoceste te nešto manje od riječke zračne luke, što predstavlja veliku pogodnost za žitelje i posjetioce ovog mjesta.

Njeni stanovnici često ističu naslonjenost Malinske na područje Šotovento, čiji je naziv izvedenica talijanskih riječi sotto (ispod) i vento (vjeter), a odnosi se na zavjetrinu. To se područje, naime, proteže podno nekoliko manjih vrhova koji stvaraju prirodnu branu od vjetra. Navedena zaštićenost i orijentacija prema sunčanoj zapadnoj strani pogodovali su razvoju vegetacije i stvaranju blage submediteranske mikroklime. Zime su blage i kišne, a ljeta su topla i suha.

Obzirom na pogodnu klimu, nekadašnji kraj šuma i pašnjaka stanovnici su postupno pretvarali u oranice. Do kraja 19. stoljeća Malinska je bila seoce, a dolazak turističkog parobroda 1880. godine nagovijestio je početak nove, turističke ere. Osim ljetnog turizma, ovo je područje zbog blage klime i bujne vegetacije nekad bilo omiljena lovišna destinacija bečke i mađarske aristokracije u zimskim mjesecima.

Novije vrijeme i otvaranje hotelskog naselja Haludovo Malinskoj donosi procvat elitnog turizma i povećanje broja stanovnika. Od tog vremena do danas, Malinska bilježi kontinuirani rast. Iz godine u godinu, mjesto prednjači po količini izvedenih infrastrukturnih zahvata poput uređenja plaža i šetnica, izgradnji parkova i ulica te općem povećanju turističkih smještajnih kapaciteta. Grade se novi hoteli te se povećava broj privatnih smještajnih jedinica u formi luksuznih apartmana i kuća za odmor, što rezultira postizanjem rekordnog broja posjetitelja i njihove potrošnje svake godine.

Osim odlične povezanosti, primamljive klime, prirodnih ljepota i uređenih plaža, Malinska nudi razgled nekolicine povijesnih građevina poput crkve sv. Marije Magdalene u Portu iz 15. stoljeća ili crkve sv. Apolinara u Bogovićima koja datira iz 19. stoljeća.

Tijekom ljetnih mjeseci, bilo ovog mjesta može osjetiti kroz brojne društvene sadržaje poput tradicionalnih Malinskarskih noći, ponudu turističkih izleta, autohtonih ribljih i drugih primorskih specijaliteta te zabavnih programa u barovima i noćnim klubovima.