Selce

Selce je malo mjesto prelijepe primorske vizure smješteno u prirodnoj uvali nadomak Crikvenice na Kvarneru. Svakako se ubraja među poznatije i turistički posjećenije sjevernojadranske destinacije, osobito zbog svoje blizine i dobre prometne povezanosti s mjestima kontinentalne Hrvatske.

Selce je prostorno i administrativno vezano za Grad Crikvenicu, a nalazi se u okviru Primorsko-goranske županije. Centar Selca je udaljen svega tri kilometra od središnjeg trga Crikvenice, a dva su naselja spojena vrlo lijepom pješačkom stazom uz more.

Povijesni nalazi ukazuju da ovo naselje datira još iz vremena Rimljana, a prema službenim dokumentima se prvi put spominje u 14. stoljeću kao dio Bribirske župe. U srednjem je vijeku za ovaj kraj, uz zemljoradnju i stočarstvo, bio karakterističan uzgoj vinove loze i maslina te pomorstvo i ribarstvo. U novije doba nešto više od 1500 stanovnika orijentirano je prvenstveno turističkim i ugostiteljskim djelatnostima.

Turistička tradicija i baština ovog kraja duga je više od stotinu godina, a veže se uz 1880. godinu i gradnju prvog, drvenog kupališta. Daljnji razvoj turizma u Selcu potaknula je izgradnja i uređenje autokampa na području uvale Slana početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Uz povoljan zemljopisni položaj i odličnu prometnu povezanost s unutrašnjosti Hrvatske, odlični klimatski uvjeti, prirodne osobitosti te uređen gradski prostor i dobra turistička ponuda kontinuirano privlače sve više gostiju.

Blaga mediteranska klima nudi preko 2500 sunčanih sati godišnje uz prosječnu ljetnu temperaturu od 25 °C, i prosječnu godišnju temperaturu od 14 °C. Kristalno čisto more ugodne ljetne temperature između 23 i 25 °C od svibnja do listopada omogućava izvrsne uvjete za dugu turističku sezonu. Selce je također prepoznato i kao jedno od centara za liječenje i rehabilitaciju srčanih, reumatskih i dišnih bolesnika, čemu svakako pridonosi osobito dobra ponuda turističkih smještaja, poput hotela te privatnih apartmana i soba.

Uz čisti primorski zrak i ugodnu temperaturu, neki od najvažnijih turističkih aduta Selca su pomno prostorno-urbanističko uređenje, povijesna arhitektura i lučka infrastruktura ovog mjesta. Uz dobro opremljena dječja igrališta, šetnice, parkove, staze i cvjetnjake, gradićem dominiraju vrlo lijepo uređene plaže označene plavom zastavom, međunarodnim simbolom uređenosti plaže te čistoće i kakvoće mora.

Stanovnici Selca iznimno se ponose uzastopnim nagradama za najljepše uređeno mjesto Kvarnera, čemu svakako pridonose i pomno očuvani spomenici povijesne ostavštine. Među najznačajnijima su svakako sakralni objekti poput kapele sv. Josipa s radovima venecijanskih majstora te crkve sv. Katarine iz doba baroka.

Treba istaknuti i da lučki kapacitet površine preko 40 000 m2 obuhvaća mjesto za privez 120 brodica. Idilu Selca za ljetni boravak upotpunjava dostupnost brojnih zabavnih, kulturnih i rekreacijskih sadržaja. Uz zvuke klapske pjesme i recitala, Selce će ponuditi pregršt gastronomskih specijaliteta i vinskih degustacija, dok večernje izlaske možete dopuniti posjetom terase nekog od caffe barova i modernih disko klubova, izložbi, koncerata te ribarskih večeri i slična događanja. One malo aktivnije, Selce će privući ponudom sportsko-rekreacijskih sadržaja poput tenisa, ronjenja, skijanja na vodi, biciklističkih staza i sl.

Konačno, Selce je mjesto raznolike ponude nekretnina na prodaju. Obzirom na raznolikost ponude nekretnina, i njihova cijena je raznolika, pa se vrlo općenito može reći da Selce nudi nekretnine za kupce različite financijske moći.