Jadranovo

Jadranovo je malo, sjevernojadransko turističko mjesto smješteno 8 km sjeverno od Crikvenice i 26 km jugoistočno od Rijeke. Na lokalitetu na kojem se danas nalazi Jadranovo, ranije je bilo mjesto naziva Sv. Jakov, koje se u dokumentima spominje gotovo 6 stoljeća ranije, a kojem je ime promijenjeno u Jadranovo 1952. godine.

Ovo lijepo turističko mjestašce u neposrednoj blizini krčkog mosta ima vrlo zahvalan zemljopisni položaj kao prvo turističko mjesto istočno od Rijeke te najbliža morska plaža Zagrebu. Kao i većina kvarnerskih mjesta jugoistočno od krčkog mosta, Jadranovo se nalazi u sastavu Primorsko-goranske županije, te administrativno pripada Gradu Crikvenici.

Tragovi naseljenosti negdašnjeg Sv. Jakova, a današnjeg Jadranova potječu još iz mlađeg kamenog doba, od 6500. godine do 4000. godine prije Krista, a njegovi stanovnici su se kroz noviju povijest tradicionalno bavili ribarstvom i zidarstvom. Prema posljednjem službenom popisu, Jadranovo ima nešto manje od 1200 stanovnika, ali u stvarnosti tijekom cijele godine u njemu boravi približno 700 mještana.

Glavna preokupacija i privredna grada lokalnog stanovništva u novije doba veže se za turističke usluge, pa je zanimljiva informacija da je u Jadranovu registrirano nešto više od 250 privatnih iznajmljivača koji preko 500 kuća, apartmana i soba za turistički najam. Tijekom vrućih ljetnih mjeseci Jadranovo osim domicilnog stanovništva primi i do 3000 turističkih posjetitelja. Broj prijavljenih privatnih smještajnih kapaciteta, kao i broj registriranih noćenja posljednjih se godina u prosjeku povećavaju za 10 do 15% na godišnjoj razini.

Ovaj kraj brojne goste privlači iznimnom prirodnom ljepotom, mirnim ambijentom i ugodnom mediteranskom priobalnom klimom, društveno-kulturnim događanjima i gastronomskom ponudom te ponudom sadržaja za aktivni turistički boravak. Očaravajući krajolik, brojne uvale te prirodne osamljene plaže i kristalno čisto more svakako su najsnažniji aduti ovog mjesta. Uz to, Jadranovo opisuje oku i srcu ugodan sklad borova i mediteranskog bilja te šetnice uz more, dok neobični oblici kamenih nastambi svjedoče razvoju zidarskih tehnika kojima se stanovništvo služilo.

Kao posebnu atrakciju svakako treba izdvojiti ljekovito blato u uvali Lokvišća, koje je, uz crkvu Sv. Jakova, ujedno i vrijedan arheološki lokalitet iz doba Rimljana. Osim u skladu prirodnih ljepota i starine, posjetioci ovog mjesta će rado uživati u ponudi domicilnih ribljih specijaliteta, maslinovog ulja i vina.

Kako bi se stanovništvu te brojnim gostima osigurao ugodniji boravak, ulažu se sredstva u brojne infrastrukturne zahvate poput nasipanja i uređivanja javnih plaža, proširivanja ulica i šetnica te izgradnje javnog parkirališta. Konačno, turistička ponuda Jadranova zaokružiti će se mogućnostima provođenja aktivnog odmora odabirom sportsko-rekreacijskih sadržaja poput šetanja, ribolova, boćanja, skijanja na vodi, biciklizma i sl.

Zbog konfiguracije tla na ovom području, velika većina nekretnina u Jadranovu imaju prelijep panoramski pogled na more, koji seže od Kvarnerskog zaljeva i krčkog mosta do otoka Raba. Usprkos tome, prosječna cijena nekretnina u Jadranovu nešto je umjerenija u odnosu na otok Krk i ostatak rivijere Crikvenice, obzirom na nešto viši stupanj infrastrukturnog razvoja spomenutih područja. Ukoliko ste razmišljali o kupnji nekretnine iz koje pod svaku cijenu želite vidjeti more, Jadranovo je lokalitet koji bi vam se mogao svidjeti.