Dramalj

Dramalj je dobro poznato turističko mjesto i jedna od omiljenih ljetnih destinacija sjevernog Jadrana i Kvarnera. Mjesto se nalazi u okviru Primorsko-goranske županije, na približnoj udaljenosti 30 km od Rijeke. Dramalj administrativno pripada za nijansu glasovitijem gradu Crikvenici. Čak i prostorno gledajući, Dramalj se u potpunosti naslanja na Crikvenicu, protežući se od njenog Crnog mola na jugu do turističkog naselja na poluotoku Kačjak u smjeru sjeverozapada. Odličan zemljopisni položaj Dramlja kao jedne od najbližih primorskih destinacija kopnenoj Hrvatskog uvelike je pogodovao nastanku, razvitku i rastu ovog mjesta.

U Dramlju prevladavaju blaga mediteranska klima, koju karakteriziraju sunčana, vruća i suha ljeta te blage i vjetrovite zime. Ljetne temperature ovog područja prelaze 35 °C, a temperatura mora nerijetko raste do vrlo ugodnih 27 °C. Zimi se temperatura zraka rijetko pada ispod 5 °C, a često poraste do 20 °C. Opisani klimatski uvjeti stvorili su uvjete za bujanje niskog mediteranskog raslinja, borovine i zelenila, te općenito pogodovali ugodnom životu, naseljenosti i turističkom razvoju.

O nastanku Dramlja nema puno pisanih nalazaka, ali određeni toponimskim tragovima sugeriraju se da je nastao otprilike između 6. i 7. stoljeća, i to pod originalnim imenom grčkog porijekla Dram. To je ime u prijevodu predstavljalo starogrčku mjeru za masu, a dolaskom Hrvata je prilagođeno izričaju novo pridošlog stanovništva u Dramalj. Valja istaknuti i da je često korišteni naziv za ovo mjesto u prošlosti bilo Sv. Jelena, i to prema istoimenoj župi koja je bila administrativno središte mjesta. Pretpostavlja se da je mjesto nastalo kao stanica dužeg trgovinskog puta te sklonište i prenoćište tadašnjih pomoraca, a čini se da je njegovom kasnijem širenju značajno pomogla izgradnja ceste za vrijeme Napoleonove vladavine ovim krajem.

Stanovništvo se kroz povijest tradicionalno bavilo ribarenjem, zidarijom, klesarstvom i trgovinom peradi te svilene bube. Prema posljednje prikupljenim demografski podacima, Dramalj broji približno 1400 stanovnika koji su uglavnom usmjereni turističkim i ugostiteljskim djelatnostima.

U ovom se području uslijed dobrih zemljopisnih i klimatskih uvjeta turizam počinje razvijati još krajem 19. stoljeća, dok drugom polovicom 20. stoljeća počinje masovno pristizanje turista, lovaca i planinara na ovo područje. Od tada počinje i značajniji rast, razvoj te intenzivna izgradnja i širenje Dramalja, koji je danas izrazito turističko mjesto te obiluje privatnim vilama, urbanim zgradama za odmor i luksuznim stanovima, ponudom i raznolikošću turističkog smještaja.

Naselje je vrlo dobro planirano, pa su se ulice i objekti lijepo uklopili u primorski ambijent, čuvajući njegove prirodne ljepote i osobitosti. Prema nekim procjenama, Dramalj raspolaže s broji oko 4000 ležajeva, od čega približno 750 otpada na hotelski smještaj, a ostatak je raspodijeljen na odmaralište i kamp te manje privatne iznajmljivače soba, apartmana kuća i sl.

Dramalj je prepoznatljiv prema prirodnoj atrakciji – poluotoku Kačjak, na kojem je smješteno i istoimeno naselje s mobilnim kućicama, športsko-rekreacijskim centrom sa športskim terenima te disko klubom i restoranom s prelijepim panoramskim pogledom na Kvarnerski zaljev i obližnji otok Krk.

Ponuda gastronomije, društveno-kulturnih događanja i drugih sadržaja Dramlja veže se na Crikvenicu, a samo mjesto raspolaže s nekoliko restorana i trgovina, pučkom knjižnicom te društvenim domom koji ugošćuje događanja poput klapskih večeri, karnevala i dr. Uz blagu mediteransku klimu, obilje sunca i kristalno čisto more te uređene plaže, Dramalj svojim gostima nudi i uživanje u događanjima poput tradicionalnih ribarskih večeri, teniskih i boćarskih turnira i ribolova. Stoga, ne čudi podatak da se broj posjetioca Dramlja tijekom ljetnih mjeseci utrostručuje u odnosu na broj žitelja.

Obzirom na sve pretpostavke za kvalitetan život ili odmor u ovom mjestu, većina nekretnina koje su na prodaju u Dramlju je iznadprosječne kvalitete te često na traženim lokacijama, pa i njihova cijena neće odgovarati baš svačijem budžetu. Može se reći da je ona također u prosjeku nešto viša od cijene nekretnina u obližnjim mjestima Crikveničke rivijere. Ipak, značajan broj kupaca koji traže miran i komforan odmor gravitira upravo ovom uskom i lijepo uređenom mjestu.